Koiran hiilijalanjälki - voitko vaikuttaa siihen?

11.02.2024

Millainen hiilijalanjälki sinun koirallasi on?

Nykypäivänä ihmiset ovat hyvin ympäristötietoisia ja ottavat tekemisissään huomioon ympäristövaikutukset. Oletko sinä miettinyt, miten suuri tai pieni sinun ja koirasi hiilijalanjälki on?

Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan lyhyesti sanottuna ihmisen toiminnasta aiheutuneita ilmastopäästöjä eli kuinka paljon tuotteen tai palvelun elinkaaren aikana syntyy kasvihuonekaasuja. Hiilineutraalin hiilijalanjälki on nolla, eli ei vaikutusta ilmaston lämpeämiseen. Koska ihminen tekee koiran puolesta päätökset kulutuksen suhteen, voidaan sanoa, että koiran hiilijalanjälki on sen omistajan hiilijalanjälki.

Koiran hiilijalanjälki pitää sisällään mm:

  • ruokinnan

  • kuljetukset reeneihin ja näyttelyihin

  • asumisen

  • lelut

Koiran päästöt syntyvät etupäässä lihankulutuksesta, ja nauta on kaikista runsaspäästöisin. Valitsemalla naudan sijaan esim. kalaa (esim. silakka) tai kanaa, voidaan ympäristöpäästöjä vähentää merkittävästi. Kaura ja peruna ovat hiilijalanjäljen näkökulmasta hyviä vaihtoehtoja ja niitä näkyykin koiranruuissa yhä enemmän. Lisäksi hyönteiset, esimerkiksi sirkat, on otettu käyttöön raaka-aineena ja proteiininlähteenä joissakin koiranruoissa. Jos perheessä on ruoka-aineherkkyyttä tai allergiaa, voi erinäisiä, avattuja ruokasäkkejä kerääntyä nurkkiin useiden eri ruokakokeilujen jälkeen. Jottei niistä tulisi kuitenkaan käyttökelvotonta jätettä, ne kannattaa säilyttää asianmukaisesti omissa säkeissään tiiviisti ja lahjoittaa tai myydä eteenpäin, jos vain mahdollista. Koiranruokien valmistajat ovat myös kiinnittäneet huomiota ekologisiin pakkausmateriaaleihin ja osa ruokasäkeistä onkin kartonkia muovin sijaan. Myös se, että ruokasäkki on mahdollisimman yksinkertainen ulkoasultaan, on positiivinen vaikutus hiilijalanjälkeen: vähäinen painovärin käyttö. Mutta onko pelkistetty ulkoasu riittävän houkutteleva kuluttajan mielestä? Mietin myös pienten koirien ruokintaa. Osa ruokkii koiransa purkkiruualla ja purkkijätettä (metalli, muovi) kertyy aika paljon, mikä ei ole ympäristöystävällistä. 

Julkisilla kulkeminen reeneihin ja näyttelyihin olisi ympäristöystävällistä, mutta ehkäpä ei kuitenkaan niin kätevää eikä välttämättä edes vaihtoehto kaikille, jos asuu esimerkiksi vähän syrjemmässä. Useimmiten koiraperheissä on auto. Nykyään on paljon sähköautoja, mutta onko niitä kuinka paljon koiraharrastajilla, sitä en tiedä.

Minun koirani hiilijalanjälki

Olen ehdottomasti ympäristötietoinen ja teen valintoja ympäristöä kunnioittaen, jos vain mahdollista. Lähdin miettimään oman koirani hiilijalanjälkeä.

Olen onnekseni löytänyt omalle koiralleni sopivan ruuan, eikä ruokaa menee hukkaan. Hävikin vähentäminen on ympäristöteko. Koirani on herkkävatsainen ja olen etsinyt sille useita vuosia sopivaa ruokaa. Nyt vaikuttaa, että on löytynyt sopiva kombo. Valinnassani en kuitenkaan ole painottanut ympäristövaikutuksia vaan sen sopivuutta koiralleni. Koirani syö sekä kuivamuonaa että lihaa. 

Kuivamuona ei valitettavasti ole suomalaista, joten sen kuljettaminen Suomeen aiheuttaa päästöjä. Tilaan kuivamuonan kotiin, jolloin se kuljetetaan muiden pakettien mukana perille. Kun ruoka toimitetaan kotiin, valmistajan ei tarvitse varastoida ruokaa pitkäaikaisesti ja näin ollen varastointiin kuluva energiantarve vähenee. Tilaan yhden ison säkin kerralla. Toisaalta voisin tilata pari säkkiäkin kerralla pienentääkseni hiilijalanjälkeä. Kuivamuonan pääproteiininlähde on villikala, joten se on ekologisempi vaihtoehto kuin esim. naudanliha, jonka hiilijalanjälki on todella korkea. Proteiinimäärä koirani kuivamuonassa on myös kohtuullinen (24 %). Siinä käytetyt raaka-aineet ovat laadultaan ihmisille kelpaavia, joten näin ollen hiilijalanjälki on korkeampi verrattuna tuotteisiin, joissa käytetään ns. sivuvirtaraaka-aineita. En kuitenkaan lähde vaihtamaan ruokaa sen takia, koska tämä ruoka näyttää sopivan ja maistuvan koiralleni erinomaisesti ja se on minulle tärkeää.

Hävikin vähentäminen on ympäristöteko

Possunlihan haen Kennel-rehun autosta 2 – 4 viikon välein. Ostan isomman määrän kerralla. Possunliha on suomalaista, lisäaineetonta ja sivuvirroista valmistettua, joten hiilijalanjäljen näkökulmasta oikein hyvä asia. Koirani ei saa herkkävatsaisuutensa vuoksi meidän perheen ruuantähteitä. Ruokahävikin vähentämiseksi olisi kuitenkin viisasta antaa koiralle sellaiset ruuantähteet, jotka sille sopivat (ei esim. liian mausteisia), jos vain koiran vatsa kestää.

Harmillisesti pakkausmateriaalit ovat muovia niin kuivamuonassa kuin lihassakin. Kuivamuonan pakkausmateriaalin kierrätän edelleen. Possunliha on pakattu tiiviisti sopivan kokoisiin annospaketteihin (pakaste) ja pahvilaatikkoon. Sopivat annoskoot vähentävät hävikkiä varsinkin, kun tuote on pakaste. Pahvilaatikon kierrätän.

Lisäksi koirani saa hirvenlihaa hirvestäjiltä, muikkuja ja kuivattua kuhannahkaa lähituottajilta, kananmunia sekä hirvennahkarullia. Eli hyödynnämme lähiruokaa lähialueen tuottajilta. Treeninameina toimivat usein keitetty kieli, sydän tai maksa, jotka on saatettu ostaa alennusmyynnistä (hävikin pienentäminen). Suosittelen suosimaan lähituotantoa ehdottomasti ja samalla tukemaan paikallisia tuottajia.

Osan leluista olen tehnyt kierrätysmateriaalista

Koirani on kotikoira, joten emme kulje säännöllisesti autolla reeneihin emmekä käy näyttelyissä. Säästämme näin luontoa. Kakkapussit on kierrätysmateriaalista valmistettu ja ne maatuvat. Osan leluista olen tehnyt itse kierrätysmateriaaleista. Omakotitalon ostimme aikoinaan siksi, että koira tarvitsee tilaa ja oman pihan. No, ei nyt ihan 😊 Mutta kyllä asumismuoto usein valikoituu sen mukaan, onko koiria ja kuinka paljon niitä on. Usein joudutaan asumaan isommassa asunnossa koiran takia ja se on hiilijalanjäljen näkökulmasta usein epäedullista.

Sanoisin, että ympäristötietoisuus alkaa näkymään enemmän ja enemmän koiranomistajien koiranruokavalinnoissa lähiaikoina. Vaihtoehtojakin on. Toistaiseksi kuitenkaan omat asiakkaani eivät ole vielä korostaneet omaa ympäristötietoisuuttaan koirienruuan valinnassa. 

Herättikö tämä kirjoitus sinussa mitään ajatuksia siitä, kuinka voisit omalta osaltasi pienentää hiilijalanjälkeä? Vai oletko kenties jo huomioinutkin sen arjessasi?


terkuin Heli ja Nuukkis 


Tarvitseko apua koirasi ruokinnan suunnitteluun? Autan sinua mielelläni! Voit laittaa viestiä tämän lomakkeen kautta, niin olen sinuun yhteydessä yhteyspyynnön saatuani.