Miten ruokin koirani oikein?

03.05.2023

Miten ruokin koirani oikein? Mikä ruoka olisi minun koiralleni parasta? 

Näitä kysymyksiä kuulee ja näkee usein somen koira-aiheisilla kanavilla. Vaihtoehtoja on nykyään niin paljon, ettei se ihme ole, että koiranomistajat ovat hämillään. Koiranomistajia kiinnostaa myös, mikä on laadukasta koiran ruokaa. Jokainen koiranomistaja varmasti haluaa koiransa parasta ja näin ollen haluaakin tietää, onko sen ruoka nyt sitä parasta mahdollista. Miten sitten määrittelemme, mikä on laadukasta ruokaa? Onko se kalleinta eläintarvikeliikkeen ruokaa vai voiko sitä löytyä marketin hyllyltä? Vai onko vain tuore ja kenties raaka liha sitä parasta, mitä koira tarvitsee? Vai pitäisikö antaa koiran valita?

Koirasi sanelee sen, mikä on sille parasta


Et varmaan ylläty, jos kerron, että ei ole yhtä oikeaa tapaa ruokkia koiraa tai yhtä ainoata ruokaa, jota voi sanoa parhaaksi koiran ruuaksi. Oikeastaan koirasi hyvin pitkälti sanelee sen, mikä ruoka on sille parasta. Laadukas, hyvä ravinto tukee koiran hyvinvointia sen eri elinkaaren vaiheissa ottaen huomioon sen fysiologinen tila. Esimerkiksi pennun tai kantavan nartun vaatimukset ravinnolle ovat erilaiset kuin iäkkään koiran. Myös sairaan koiran ravintovaatimukset ovat erilaiset kuin terveen koiran. Lisäksi urheilu- ja työkoiran ravintotarpeet ovat vaativammat kuin kotikoiran. Yhtä kaikki, koiran tulisi saada päivittäin ravinnostaan riittävästi energiaa, valkuaisaineita, kivennäisaineita, vitamiineja ja vettä. Sinun koirallesi paras ruoka on sitä, mitä se syö mielellään, josta se saa riittävästi energiaa ja ravintoaineita, joka mm. saa sen karvan kiiltämään ja koirasi elinvoimaiseksi. Mikäli korvat alkavat töhnimään, silmät rähmimään ja iho kutiaan, ja koiran olemus on vetelä ja jaksamaton, jotain on pielessä.

Kuivamuona vai raakaruoka?

Saatat miettiä myös, onko raakaruoka parempaa kuin kuivamuona. Koira on alunperin lihansyöjä, joten olisiko raakaruoka sille parasta? Kuivamuona taas on helppo ja turvallinen. Kuivamuonien viidakossa on vaikea valita juuri meidän Turrelle oikea ruoka. Tuoteselosteet on hepreaa ja niiden tulkinta ja vertailu vaikeaa. Entäs sitten kotiruoka? Tähänkään ei ole yhtä oikeaa vastausta. Kaikissa näissä on omat hyvät ja huonot puolensa. Ruokintatavan valinnan tekee koiran omistaja. Usein päätökseen vaikuttavat helppous, hinta ja ruuan saatavuus, mutta myös koiran omistajan arvot.

Kakkajuttu

Riippumatta ruokintatavasta ruuan tulisi olla hyvin sulavaa. Koiran ruuansulatuselimistö on lyhyt ja siksi koiran ruuan tulisi olla hyvin sulavaa. Hyvin sulava ruoka imeytyy hyvin ja koira saa siitä ravintoaineita. Kaikkien koirien vatsa ei kestä ainakaan äkkiseltään raakaruokaa, joten lihan kypsentäminen voi olla vaihtoehto, jolloin lihasta tulee sulavampaa. Kakka toimii hyvänä laatumittarina ja sitä kannattaa aina seurata. Millaista koirasi kakka on, kuinka usein se kakkaa ja kuinka paljon se kakkaa? Hyvä kakka on kiinteää ja helposti poimittavaa, tasalaatuisen näköistä, eikä sitä tule järisyttäviä määriä.

Ravinnon pitää olla hyvin sulavaa


Koiran ravinto pitäisi mitoittaa sen kuntoluokan mukaan niin, että tavoitellaan optimaalista kuntoluokkaa 4-5/9 (3/5) eli ihannepainoa. Miten kylkiluut tuntuvat, erottuuko lantio, millainen on vatsalinja? Myös koiran lihaksiston kuntoa on hyvä tarkkailla säännöllisesti, koska koiran kuntoluokka voi olla normaali, mutta sen lihaskunto heikko. Tuntuuko lihaksia selkärangan molemmin puolin, entä lantiolla, lapaluilla, päässä? Jos sinua kiinnostaa koirasi kuntoluokituksen tekeminen ja lihasmassan arviointi tarkemmin, katso tämä lyhyt video. Tässä lisäksi kiva vinkkivideo kuntoluokituksen tekemiseen.

Lopuksi kehottaisin havainnoimaan koiraasi: miltä se vaikuttaa, tuntuu, näyttää, tuoksuu, jaksaako se liikkua, onko se elinvoimainen, virkeä. Jos havaitset jotain epäilyttävää, voi miettiä, johtuuko se ruokinnasta, vai pitäisikö kääntyä eläinlääkärin puoleen. Muista kuitenkin, että ruokaa ei tarvitse vaihtaa, jos kaikki on hyvin! Koiran ruuan ei tarvitse olla vaihtelevaa. Se on tyytyväinen siihen samaan, tuttuun sapuskaan, jos se vain voi sillä hyvin.

Jos koirien ruokinta-asiat kiinnostavat tai kaipaat apuja, ota rohkeasti yhteyttä koirien ravintoneuvojaan